Vitamin, amely szinte minden élelmiszerünkben megtalálható?! Vajon melyik az?

A B5 – vitamin szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, nem véletlenül hívják pantoténsavnak, amely a görög panthoten – mindenütt szóból ered! Ebből fakadóan kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásnál hiányával szerencsére csak nagyon ritkán találkozhatunk, ugyanis az idegrendszer normális működéséhez elengedhetetlen vitaminról beszélünk.

Azoknak, akik túlzott és hosszan fennálló stresszel, felszívódási zavarral  vagy cukorbetegséggel küzdenek érdemes odafigyelniük a napi B5-vitamin bevitelükre. Ha magadra ismersz, fogyassz tejtermékeket, tojást, belsőségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket vagy egy palack Viwa Everydayt!

A B6 – vitamin tulajdonképpen nem is egy, hanem három anyagot jelöl: piridoxin, piridoxál és piridoxamin, felelősek az enzimek és koenzimek működéséért, amelyek később a fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcserénk olajozottságát biztosítják. B6-vitamint is szinte minden ételcsoportban találhatunk, de a túlzott alkoholfogyasztás és a gyulladásos betegségek okozhatnak alacsony B6-vitamin szintet a szervezetben.

Leveles- és gyökérzöldségek, gyümölcsök, halak is tartalmazzák, de vigyázzunk a túlzott hevítés nincs jó hatással a vitamintartalomra, így mindig a kíméletes hőkezelési módokat válasszuk az elkészítésüknél, amit pedig lehet, fogyasszunk nyersen! Ha gyors vitaminlöketre van szükségünk, akkor pedig a B6 – vitamint is tartalmazó Viwa Magnemaxot, Everydayt, Body Protectiont vagy Vitalityt ajánlom!

 

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!