Szomjas vagy? Akkor már elkéstél!

Alapszabály a nagy hőségben, hogy bizony nem szabad megvárni a szomjúság érzését, folyamatosan, a nap során jól elosztva érdemes a folyadékot pótolni. Nem is gondolnád, hogy sok esetben a fejfájás vagy a levertség hátterében is az elégtelen folyadékfogyasztás állhat.

Honnan tudod, hogy mennyi folyadékra van szükséged? Egy egyszerű számolással kiderítheted:

30-35 millilitert szorozz meg a testtömegeddel (kg) és máris megkapod! Ez egy 60 kilogrammos nő esetében 1,8-2,1 liter folyadékot jelent. Nagy melegben vagy sportolás során ez a mennyiség a duplájára is megnőhet!

A napi bevitel 20-30%-át szilárd táplálékokkal is fedezheted, többek között lédús gyümölcsökkel, zöldségekkel és tejtermékekkel is, a maradék 70-80% pedig a folyadékoké.

Legyen a folyadékfogyasztás a napi rutinod része, ne felejts el egy palackot mindig magaddal hordani, bárhová is menj! A munkában vagy az iskolában a koncentrációdat is segíti, vezetés közben késlelteti a fáradtságérzés kialakulását. Az ivóvíz, ásványvíz a legideálisabb szomjoltó, azonban a változatosság az italválasztásban sokat segíthet abban, hogy elfogyjon a megfelelő mennyiség a nap során. Cukros üdítőitalok helyett ilyenkor érdemes minél természetesebb alternatívákat választani, vízzel hígított gyümölcsleveket vagy a Viwa vitaminvizeket, hogy minél tovább kitartson az íz és vitaminlöket!

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!