Ne hagyd, hogy kiüssön a tavaszi fáradtság!

Reggelente alig bírsz felkelni, a munkahelyeden lézengsz, ebéd után majd elalszol, és legszívesebben csak otthon pihennél… ugye ismerős a helyzet? Tél végén, tavasz elején sokan küzdünk tavaszi fáradtsággal: levertnek, kimerültnek érezzük magunkat, csak kóválygunk ide-oda, semmihez sincs kedvünk. Nem csoda, hiszen amellett, hogy hónapok óta a napot se túl sokat látunk, a szervezetünk is kimerül, mert a hidegben sokkal több tápanyagot, vitamint használ el, mint az év más időszakában. Ahhoz, hogy újra kicsattanó formában érezhessük magunkat, nem csak egy nagy dózis napsugárra van szükségünk, de a vitaminszintünket is fel kell tornáznunk a megfelelő szintre.

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha télen nem gondoskodtunk a plusz bevitelről. A helytelen táplálkozás vitaminhiányhoz vezet, de bizonyos máj- és bélbetegségek is előidézhetik a hiányt, főként a felszívódási és az emésztési zavarok. Vannak vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben, és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez. Ilyenek a zsírban oldódó vitaminok, így az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. A vízben oldódó vitaminok (a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai) azonban a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinni belőlük, hogy ne lépjenek fel a hiánytünetek.

Mit tehetünk, hogy pótoljuk az elvesztett vitaminokat?

Szerencsére van megoldás a természetes vitamin és ásványi anyag pótlására. Míg télen leginkább a narancs-mandarin-banán gyümölcstrióra és a savanyúságokra, a fóliasátrakban nevelkedett íztelen zöldségnek nevezett valamikre szorítkozhatunk, addig tavasszal már sok más zöldséggel, gyümölccsel gyarapodik a kínálat. Fogyasszunk minél többet belőlük, naponta 4-5-ször!

A zöldhagyma már korán megjelenik a piacokon, az első friss C-vitamin-forrást jelentheti, a retekkel együtt. A friss, zsenge karalábé szintén jó, korai C-vitamin-forrás, de B1-vitamint, pantoténsavat és biotint is jelentős mennyiségben tartalmaz. A fejes saláta gazdag C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-forrás. A zöldpetrezselyem levele is sok C-vitamint és ß-karotint, a zellerlevél sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A spárga is folsav-, B1-, B2-vitamin és vastartalmával tűnik ki. A már Popeye-nél is bevált spenót B2-vitamin-, ß-karotin- és biotin-tartalma kiemelkedően magas és sok vasat tartalmaz. A sóska táplálkozási értékét nagy C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Bár vastartalma magas – ebből – csakúgy, mint a spenót esetében, csak kevés hasznosul.

A sok zöldség és gyümölcs, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett vitaminvizekkel is sokat tehetsz azért, hogy a szervezetdnek megadj mindent, amire szüksége van.