Minden, amit a C-vitaminról tudnod érdemes!

A C-vitamint mindenki ismeri, büszkék vagyunk arra, hogy magyar tudóshoz (Szent Györgyi Albert) köthető a felfedezése és tudjuk, hogy főleg gyümölcsökben (citrusfélék) és zöldségekben (paprika, paradicsom) vagy a csipkebogyóban találhatjuk meg nagyobb mennyiségben.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a C-vitamin elnevezése több formában is megjelenhet az élelmiszerek csomagolásain. Gyakran használjuk az aszkorbinsav elnevezést is, amit én egy kicsit árnyalnék. Létezik ugyanis L – és D- aszkorbinsav is, amelyből, csak a L-aszkorbinsav jelöli a C-vitamint, szóval jellemzően ezt az értékes hatóanyagot találhatod meg a vitaminkészítményekben és a Viwa vitaminvizekben is. Az L-aszkorbinsavval E-300 néven is találkozhatsz a csomagoláson, ugyanazt fogja jelenteni. A D-aszkorbinsav E-315 néven fut, leginkább tartósításra használják, de ne aggódj, ha csupán az aszkorbinsav ez a fajtája található egy termékben, akkor nem nevezhető vitaminkészítménynek!

Az aszkorbinsav egy antioxidáns, képes megvédeni a szervezetet a szabadgyökök kialakulásától és az immunrendszerünket is kordában tartja, sőt még a fertőzések ellen is véd minket! Jól segíti a vas felszívódását és kollagénrostok termelődését is, nem véletlenül említik sokszor regeneráló vitaminként. A napi ajánlott beviteli érték általánosan 60-90 mg között változik, 100 gramm zöldpaprikában körülbelül 150 mg, míg ugyanennyi narancsban 50 mg található belőle. A zöldségeket és gyümölcsöket frissen érdemes fogyasztanod, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a C-vitamin tartalma, amely a hűtőben, kamrában napról napra csökken.  Ne aggódj akkor sem, ha többet vittél be egy nap (a túlzó mértékekre persze érdemes odafigyelned), hiszen a szükségleted is változhat (betegség alatt, dohányzás esetén stb.), a „maradék”pedig  vizelettel ürül a szervezetből.

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!