Mi van benne valójában?

Ahogy az előző cikkben is megbeszéltük, a napi átlagos 2 liter folyadékfogyasztás minimálisan szükséges az emberi szervezet számára. A hidratáció megtartásához, valamint – többek közt – az anyagcsere megfelelő működéséhez és az alapvető agyi funkciók ellátásához is szükségünk van folyadékra. A napi 2-3 liter víz néha unalmasság válhat, nem mindegy azonban, hogy mit iszunk helyette.

A szénsavas üdítőket szerencsére már sokan lecserélik az egészségesebbnek hitt ízesített, vitaminnal dúsított italokra, de nem árt itt megállnunk egy pillanatra és kicsit közelebbről megvizsgálni, és feltenni magunknak a kérdést: ténylegesen mennyi vitamin van benne? Mivel van édesítve, és mennyi kalóriát tartalmaz valójában? Egészséges?

Az üdítőitalok és az élelmiszerek palettáján is akkor tudunk jól eligazodni, ha értjük a csomagolást, tudunk címkét olvasni! Az egyik hangsúlyos rész, az összetevők listája. Már itt sok turpisságra felfigyelhetünk, ugyanis az összetevők sorrendje mennyiségi csökkenő sorrendben szerepel a flakonokon, tehát, amiből a legtöbb található egy adott termékben, az van először feltüntetve a csomagoláson. Egy olyan italt tehát, ahol az első 2-3 összetevő között a cukrot találjuk érdemes visszatennünk a polcra és valami mást keresnünk helyette. Ezeket az üdítőitalokat kóstolásra is könnyen felismerhetjük, hiszen nagyon édesek, alapvetően nem szomjoltásra valóak, kényelmi termékként, élvezeti cikként tartjuk számon őket, az egészséges életmódba csak kis mennyiségben illeszthetőek be.

A másik fontos rész az élelmiszerek címkéjén pedig a tápértékre vonatkozó információ, ahol a kalóriaértékből, illetve a szénhidrátok alatt található, ebből cukor értékből vonhatunk le értékes következtetéseket az üdítőitalokra vonatkozóan. Egy üdítőital akkor a legegészségesebb, ha minél inkább víz alapú és minél kevesebb felesleges kalóriát tartalmaz, azonban az, hogy egy szomjoltó nem tartalmaz kalóriát, még önmagában nem jelenti azt, hogy egészséges! A mesterséges édesítőszerekkel felturbózott, bántóan édes italok ugyancsak nem tesznek érdemben hozzá az egészségünk megőrzéséhez.

Ha egy üdítőitalban 100 grammra nézve 5 gramm cukor van, az azt jelenti, hogy a fél literes flakon elfogyasztásával, már a maximálisan megengedhető napi cukorbevitel (átlagos 2000 kalóriás étrend esetén – 50 gramm) felét be is vitted. Jobb azért ezt a mennyiséget például gyümölcsökkel bevinni, ugye?

Folyadékpótlásra pedig 70%-ban ott van nekünk a víz, a maradék 30%-ban, pedig a valódi vitamintartalommal rendelkező és hozzáadott cukrot nem tartalmazó Viwa vitaminvíz, zöldségek, gyümölcsök, levesek és tejtermékek.

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!