Állandóan fáradt, nyomott vagy? Lehet, hogy csak egy kis B-vitaminra van szükséged!

Az immunrendszer védekező, energiatermelő folyamataiban részt vevő B1 és B3 vitaminokat vesszük ma górcső alá, amelyek az általános közérzetünkre, fáradtságunkra is hatással lehetnek!

A B1 vitamin, más néven tiamin nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez, hiánya akkor alakulhat ki, ha nagyon egyoldalú a táplálkozásunk, de a túlzó mértékű alkoholfogyasztás is problémát okozhat (lebontásához nagy mértékű B1-vitaminra van szükség). Az alkohol lebontása mellett a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és átalakításában is részt vesz.

A B3 vitaminnal nikotinsavként vagy niacinként is találkozhatunk, a táplálkozással bevitt makrotápanyagokból (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) segít energiát nyerni, a legújabb kutatások már a természetes koleszterinszint-szabályozással is hírbe hozták! Hiánya a pellagra nevű betegséggel jár, bőrelváltozásokat, mentális problémákat von maga után.

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás során könnyen bevihető mindkettő B-vitamin fajta: B1-vitamint többek között a teljes kiőrlésű gabonafélékben, az élesztőben, hüvelyesekben és diófélékben, valamint a Viwa Vitality és Body Pro termékekben, míg B3-vitamint a húsokban és belsőségekben, gombafélékben és a Magnemax, Body Pro és Everyday palackokban találhatsz!

 

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!