A hidegben is hidratáljunk!

Biztosan Ti is hallottatok már arról, hogy míg étel nélkül akár egy hónapig is elélhetünk, folyadék nélkül csupán néhány napig. Már a legkisebb mértékű kiszáradás, a testtömeg 1-2 százalékának elvesztése is komoly tünetekkel járhat: szédülés, fejfájás, koncentrációs zavar, fokozott szívdobogás léphet fel.

 

Egy felnőtt számára az ajánlott folyadékbevitel 2-2,5 liter – persze ez az egyén aktivitása és környezete függvényében változhat: annak, aki egy forró gyárban dolgozik, ennél többre van szüksége. Nyáron is megugrik ez a mennyiség, a kánikulában akár napi 3-4 litert is megiszunk anélkül, hogy észrevennénk, ez milyen sok. Nem muszáj, hogy feltétlenül folyadék legyen minden, amivel hidratálunk, hiszen a napi folyadékbevitelünk átlag 20 százaléka vízben gazdag ételekből származik. Ilyenek például a levesek, amik a hidegben különösen jól esnek, vagy a szakértők által amúgy is javasolt napi 5 adag gyümölcs és zöldség. Gondoljunk csak bele, a narancs is milyen lédús, és simán lecsúszik belőle akár 2-3 darab is egyszerre, nem?

 

A legjobb, ha a nap folyamán rendszeresen, kisebb mennyiségeket iszunk. Könnyebb a helyzet, ha irodában dolgozunk, hiszen ha előttünk egy palack víz, üdítő, akkor kevéssé vagyunk hajlamosak elfeledkezni róla. A fizikailag aktívabb időszakokban, amilyen a karácsonyi őrület és rohangálás, az edzőtermi testmozgás, vagy a kültéri téi sportok, szervezetünknek nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége. Vagy gondoljunk csak a szaunára, ahol sok-sok vizet izzadunk ki! Ezt mind pótolnunk kell. Arra is ügyeljünk, hogy télen megnő a vitaminszükségletünk is, így jó, ha a víz mellett változatosan teát (nem cukrozva!), és vitaminvizet is fogyasztunk.