Járjuk körbe a B-vitaminokat! – B12

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok csapatát erősítik és különböző, többek közt az idegrendszerünket érintő, anyagcserénket biztosító folyamatban vesznek részt. Jó hír, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban normál esetben nem szenvedünk hiányt belőlük, de bizonyos betegségek, állapotok során, nem árt, ha tudjuk, hogyan pótolhatjuk a kieső mennyiséget.

Első B-vitaminunk, amit közelebbről vizsgálunk meg, az a B12 vitamin!

A B12 a B-vitamincsalád legkomplexebb tagja, érdekessége, hogy csak állati eredetű termékekben található meg (fő forrásai a máj, húsok, tej, tejtermékek, tojás), illetve, hogy ahhoz, hogy felszívódjon, egy úgynevezett intrinzik faktor is szükséges. Ha ez a belső faktor valami miatt hiányzik, még megfelelő vitaminbevitel mellett is szenvedhetünk hiányt belőle!

Vízoldékony vitamin lévén túladagolása nehézkes, a napi ajánlott  beviteli érték 2,5 mikrogramm/nap, hiánya esetén vészes vérszegénység lép fel. Ha hiányod van, az sokszor nagyon későn derül ki és főleg, ha az étrended magas folsavbevitellel is bír, sokáig rejtve maradhat.

Növényi alapú táplálkozás során a B12-vitamin bevitele kulcsfontosságú, akár étrendkiegészítő, funkcionális élelmiszer, akár például B12-t tartalmazó Viwa vizek fogyasztásával, ilyen a Magnemax, Everyday, BodyPro és a Vitality is!

 

Fülöp Lili/dietetikus

Kövesd Lilit a Facebookon, és az Instagramon is!