Télen is egészségesen

Bár szervezetünknek többféle vitaminra is szüksége van – télen főképp -, az immunrendszerünk támogatásához ezek közül a C-vitamin és a D-vitamin a legfontosabb. A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, előállítani azonban legtöbbször nem tudjuk őket, így a táplálékkal kell bevinni azokat. Télen ráadásul hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani, és egy kicsit ellustulni, pedig ilyenkor kell igazán dolgoznunk az egészségünkért!

 

A D-vitaminhoz nyáron könnyen hozzájutunk, hiszen a sok napsütés hatására a szervezetünk magától termeli. Nagyon fontos ezért, hogy amíg csak tudjuk, szívjuk magunkba a nap utolsó sugarait, mert mert annak ellenére, hogy nem érezzük a nap erejét, mégis feltölti a szervezetet. Ráadásul nemrég azt is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány szerepet játszik a depresszió tüneteinek kialakulásában. Azt pedig semmiképp sem szeretnénk, ugye? Amikor nem jutunk napfényhez pótolnunk kell a D-vitamint, ehhez a legjobb források a zöldleveles zöldségek, illetve a nyers mandula.

 

A C-vitamin az egyik legalapvetőbb vitamin, amire szükségünk van. C-vitamint tartalmaznak a télen is beszerezhető citrusfélék, különösen a citrom, de a paprika, az alma, a brokkoli és a homoktövisbogyó is jelentős C-vitamin-forrás. Az aszkorbinsavat akár vitaminos üdítőkkel is pótolhatjuk. A savanyúságok közül is bátran válogathatunk, közismert például a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma!

 

A szervezetünk számára szükséges vitaminok és nyomelemek nemcsak a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, hanem egyéb élelmiszerekben is. Többek között a máj, a tojás és egyes növényi olajok is kiváló vitaminforrások! Emellett táplálékkiegészítőkkel, vitaminnal dúsított vízzel is, mint amilyen a VIWA is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

 

Gondoltátok volna, hogy nem csak a táplálkozással de például nevetéssel is jót teszünk? Ha ugyanis sokszor és jóízűen nevetünk, akkor jelentősen növekszik ellenálló képességünk, mert a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, és elősegíti a védő hatású immunsejtek termelődését. Persze a nevetés mellett nem árt, ha rendszeres testmozgásra is szánunk időt. Az ideális az, ha legalább hetente kétszer-háromszor egy órát intenzíven mozgunk.