Cinkes, ha nincs elég cinkünk

Sokféle vitaminról és ásványi anyagról hallunk és olvashatunk nap mint nap, és számos jótékony hatásukat ismerjük. A cinkről azonban méltatlanul keveset beszélünk, pedig nélküle nem élhetnénk teljes életet, mert – bár csak csekély mennyiségben van rá szüksége a szervezetünknek, mégis elengedhetetlen a működéséhez. Miért van rá szükségünk?

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek azok az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban fordulnak elő, melyekből napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot. Az egészséges felnőtt szervezetben általában 2-3 mg található a mikroelemekből, ennek a mennyiségnek a nagy része az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik.

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában, kiemelten fontos az anyagcserefolyamatok általános, helyes lezajlásának biztosításában. Részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, ezáltal a sebgyógyulásban és a növekedésben.

Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Férfiaknak fontos tudni, hogy az egészséges spermiumok kialakulása szintén cinkhez kötött. Egyrészt direkt módon befolyásolja a képződésüket, másrészt semlegesíti az olyan nehézfémek spermiumképződésre kifejtett esetleges káros hatását, mint az ólom és a kadmium.

A cink igazi szépségelixír is: kedvező hatással van bőrünkre, ezért széles körben alkalmazzák a gyógyításában, például aknés bőr kezelése során, vagy sebek kezelésénél, mert fertőtlenít és elősegíti a hámosodást.

A cink egyik legfontosabb szerepe azonban a sejtek határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után.

Mikor cinkes a helyzet?

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, fáradékonyabbnak érezzük magunkat, étvágytalanság, gyakori hasmenés léphet fel, és a sebek is lassabban gyógyulnak. Serdülőkorban a reprodukciós szervekben fejlődési zavarokat okozhat.

Hogyan tehetünk szert elegendő cinkre?

A cink a természetben a különböző húsokban, halakban, májban, tojásban, illetve a kagylóban található meg legnagyobb mennyiségben, így, ha cinkhiányunk van, ezeknek kiemelt szerepet kell kapniuk étrendünk kialakításában. Fontos tudni, hogy a tápcsatornában a bevitt cinknek csupán a 30-50%-a szívódik fel. Felszívódását a különböző aminosavak és fehérjék segítik, míg a kalcium, réz, koffein és élelmi rostok gátolják. A vegetáriánusokak különösen ügyelniük kell a pótlásra, hiszen a növényi tápanyagok csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak cinket.

A megfelelő mennyiségű cink beviteléről a VIWA Body Pro vitaminvíz fogyasztásával is gondoskodhatunk.